Sprint de Govern Obert Civichub: participació, transparència i rendició de comptes
Sprint de Govern Obert Civichub: participació, transparència i rendició de comptes
ETS MEMBRE O COL·LABORES AMB UN EQUIP DE GOVERN OBERT I VOLS….?
Millorar els resultats de participació de la ciutadania en els processos de govern obert.
Ampliar coneixements aplicables al dia a dia d’un municipi sobre participació, col·laboració, transparència i rendició de comptes.
Optimitzar els processos de participació, col·laboració i transparència que ja estiguin en marxa al teu municipi.
Entendre quines tecnologies poden facilitar la implementació de governs oberts en base a exemples locals, estatals i internacionals.
Participar en la creació d’una primera xarxa informal de persones interessades en millorar processos de Govern Obert.
SI US PLAU, LLEGEIX DETINGUDAMENT AQUESTA INFORMACIÓ ABANS DE COMPLETAR EL FORMULARI DE PRE-INSCRIPCIÓ AL FINAL DE LA PÀGINA
IMPORTANT: DATA LÍMIT PER INSCRIURE’T AMPLIADA FINS EL DIMARTS 6 DE NOVEMBRE
Què és un Sprint de Govern Obert?
Al novembre ens trobarem a Olot més de 20 persones membres d’equips de Govern, polítiques, equips tècnics, emprenedores i expertes per experimentar un procés participatiu, àgil i intensiu d’anàlisi de reptes, ideació i solució (Sprint) per tal de compartir i co-crear experiències, metodologies i solucions de Govern obert.
Es tracta d’una trobada de cap de setmana que consistirà en més de 20h de formació presencial sobre Govern obert principalment pràctica en forma de tallers, a més de xerrades online abans i després de la trobada.
El procés estarà acompanyat i facilitat per a persones professionals expertes, facilitadores i consultores amb una llarga experiència en el seu àmbit, que acompanyaran administracions públiques i organitzacions que impulsen els procesos de Govern obert.
Per què?
L’objectiu principal d’aquest Sprint és potenciar les pràctiques de Govern obert a l’Administració Pública des d’una perspectiva emprenedora, innovadora i àgil, oferint eines pràctiques i d’aplicació directa als municipis, creant alhora xarxa entre els equips de Governs obert i organitzacions que hi treballen perquè puguin col·laborar, aprendre uns dels altres i retroalimentar-se.
La trobada forma part del Programa d’Innovació Cívica, Governança Descentralitzada i Participació Civichub (co-organitzat per Pandorahub, Resilience Earth, Ouishare i CHAPTER#2 i finançat per Catalunya Emprèn i el Fons Social Europeu de Desenvolupament). Per tant, en aquesta trobada participaran també organitzacions locals, nacionals i internacionals i startups del programa Civichub que impulsen la innovació procesos de govern obert i/o governança descentralitzada mitjançant l’activisme i/o la tecnologia.
Quan i on?
Formació presencial el cap de setmana 16, 17 i 18 de novembre al l’Espai Núria Social (c/Carme, 8, 1r, Olot). Como arribar-hi?
Formació online oberta (es comunicaran detalls i com participar prioritàriament a les persones que han participat en la formació presencial)
Metodologia
S'utilitzarà la metodologia del Disseny Cívic (*) que promou dinàmiques col·laboratives per aconseguir solucions col·lectives pensades per al bé d'una comunitat. L'objectiu és treballar sobre el desenvolupament i co-creació de projectes cívics, és a dir projectes relacionats amb la ciutadania entesa com a col·lectivitat política connectada amb un territori.
Els resultats del taller poden ser serveis, espais, relacions, sistemes, eines, polítiques, etc.
El Disseny Cívic, és un disseny necessàriament territorialitzat que incorpora en les seves dinàmiques la dimensió híbrida del territori, és a dir el seu component material juntament amb la seva esfera digital, i la dimensió “glocal”, és a dir la seva relació amb l'entorn més proper sense oblidar la seva connexió / dependència amb l'àmbit global.
(*) El disseny cívic incorpora en les seves pràctiques la Intel·ligència Col·lectiva, la Innovació Cívica i el Disseny Obert aplicades al territori.
Facilitació
Thai Jungpanich (coordinadora): Especialista en connectar persones, idees i institucions al servei d'una ciutadania més activa, crítica i empoderada. Activisme digital i vigilància política.
Diego Álvarez: hacker cívic i activista polític especialitzat en programes electorals. Responsable dels projectes Urna Digital i indiceempoderamiento.es. Proposta de Coautor Representación colaborativa.
Alba Gutiérrez: Investigadora i activista pel dret a saber, la transparència i la qualitat democràtica.
Jonathan Reyes: urbanista especialista en disseny cívic de processos col·laboratius entre l'administració pública i la ciutadania. CivicWise. Col·laborador de Fairbnb.
Oscar Gussinyer: Co-fundadora de Resilience Earth. Assessor, investigador i facilitador en desenvolupament regeneratiu, resiliència territorial i comunitària, recerca participativa.
Erika Zarate: Co-fundadora de Resilience Earth. Assessora, investigadora i facilitadora en resiliència comunitària i organitzacional, educació transformativa, facilitació intercultural, planificació estratègica, avaluació participativa, defensa dels DDHH.
Andrea Riba: Pedagoga facilitadora de procesos de formació àgils i centrats en les persones.
Oriol López: Fundador de CHAPTER#2, incubadora de persones emprenedores i refugiades. Co-organitzador de Civichub. Ambientòleg. Facilitador de metodologies àgils de resolució de reptes
Diana Moret: Fundadora de Pandorahub, co-organitzadora de Civichub. Facilitadora de processos àgils centrats en les persones.
Programa
Divendres 16 de novembre - Mapejant necessitats i fent xarxa entre Governs oberts
16 a 17:45 Networking entre membres de Governs oberts participants, definint els reptes i oportunitats que treballarem durant el cap de setmana
17:45 a 18:15 Descans
18:15 a 19 Drets i limits de l'aplicació del Govern Obert en els municipis
19 a 20h Debat
Dissabte 17 de novembre - Conceptes i reptes del Govern obert
9:00-11:00 De què parlem quan parlem de Govern obert?
Posada en comú de conceptes, reflexió i debat. Casos d'estudi locals, estatals i internacionals.
11:00-11:30 Pausa
11:30-13:45 Intercanvi d'experiències de desenvolupament del Govern obert a nivell municipal.
Identificació de reptes, aprenentatges i oportunitats per a un Govern obert.
13:45-15:15 Dinar conjunt
15:15-16:45 Tecnologies per al Govern obert
Tallers amb eines digitals per al Govern obert. Cas pràctic: urna digital a pressupostos participatius a València.
16:45-17:15 Pausa
17:15-18:45 Taller Governança Regenerativa, un procés emergent.
Tipus de relacions, estructures i dinàmiques s'estableixen en els sistemes de governança.
18:45-19:00 Conclusions del dia
A partir de les 19h, espai de trobada informal entre a els participants (opcional)
Diumenge 18 de novembre - Co-creació i prototipat de solucions i iniciatives de Govern obert
Co-creació i prototipat de possibles solucions o iniciatives de Govern obert fomentant l'emprenedoria mutu en 4 reptes:
Repte 1: Planificant la política de transparència municipal. Metodologia i eines
Repte 2: Incorporació de la ciutadania en l'elaboració de les polítiques públiques de dades obertes municipals
Repte 3: Com aconseguir que la societat civil lideri la governança
Repte 4: Civic Design Method. Eines i metodologies per al desenvolupament, disseny i promoció de processos col·laboratius entre administració pública i ciutadania.
9:00-09:30 Presentació dels quatre reptes: Cada participant podrà escollir dos reptes per a treballar en grup.
9:30-11:15 1ª Ronda de co-creació i prototipatge: Ronda de treball en grups per a un dels reptes escollits
11:15-11:45 Pausa
11:45-13:15 2ª Ronda de co-creació i prototipatge: Ronda de treball en grups per a l'altre dels reptes escollits
13:15-13:30 Breu Pausa
13:30-14:30 Posada en comú de la co-creació i prototipatge dels quatre reptes
Exposició plenària de co-creació i prototipatge dels reptes
14:30-15:00 Reflexió col·lectiva
Requisits per a participar
En equip millor que individualment: Et recomanem que participis amb persones del teu equip de Govern ja que d’aquesta manera podreu aprofitar el procés com una consultoria participativa, real i consensuada amb tot l’equip que podreu aplicar directament a la realitat.
Compromís: El contingut d’aquesta trobada és gratuït així que prioritzarem la plaça per a aquelles persones que prenguin el compromís de participar en el 100% de la trobada, des del divendres 16 de Novembre a les 15h a diumenge 18 de Novembre a les 15h. Si no pots participar a tota la trobada, la teva plaça quedarà en una llista d’espera.
Cost de dietes: Fer l’aportació necessària per les dietes de tot el cap de setmana a proveïdor pertinent que es comunicarà a les persones inscrites (cost màxim per persona 20€ x dia per dinar, pica-pica miga matí i pica-pica a mitja tarda, en total cost màxim de 40€ pels àpats de tot el cap de setmana)
Enquesta prèvia: Volem que sigui una formació el més personalitzada possible així que serà necessari complimentar una enquesta per conèixer millor la teva experiència i expectatives. S’enviarà després de la pre-inscripció.
Formulari pre-inscripció: Cumplimentar el següent formulari de pre-inscripció